Terug van weggeweest en weg van teruggeweest

Lieve volgers, na maanden radiostilte zijn we terug van weggeweest, of eigenlijk gaan we weer weg van teruggeweest. Want we gaan weer op reis! En wat voelt dit ongelofelijk fijn om te zeggen. De dag dat we onverwachts terug in Nederland kwamen (20 maart 2020) voelt als de dag van gisteren, maar is toch echt alweer tien maanden geleden. De afgelopen maanden waren een rollercoaster aan emoties, een tijd van hard werken en sparen, maar ook een tijd van nieuwe reisplannen maken. En dat laatste was de grootste uitdaging, zo kwam er een plan B, C, D en zelfs E. In dit blog blikken we terug op afgelopen maanden én kijken we vooral maar al te graag vooruit. Want plan E; here we go!

Nomadenbestaan met corona

Terug in Nederland hadden we gelijk een aantal uitdagingen: ik had geen werk, ons huis was nog een jaar verhuurd én we bleken corona te hebben opgelopen op de terugweg vanuit Mexico. Gelukkig waren we ‘voor de zekerheid’ zonder welkomscomité vanaf Schiphol direct in quarantaine gegaan in een Landalhuisje. Wanneer ik terugdenk aan die twee weken in het huisje bij de Reeuwijkse plassen moet ik een beetje lachen. Merijn kwam de slaapkamer op de vide niet af, in een onverhoopte poging mij geen corona te geven. Een paar dagen slapen op de bank bleek niet nodig, al snel testte ik positief. Daar zaten we dan, van complete vrijheid in de prachtige natuur, naar opgesloten in een Landalhuisje waar het meest enerverende de kleine eendjes die voorbij zwommen waren. Het was zo onrealistisch en het contrast was zo groot dat het lachwekkend werd.

Toen we het Landalhuisje uit moesten, had zeker ik nog milde coronaklachten. Merijn was zo goed als herstelt. Maar waar ga je dan heen? Naar vrienden en familie was geen optie en langer in Landal verblijven werd ongelofelijk duur vanwege de Paasdagen. We besloten in de camper in de tuin van mijn ouders te gaan wonen. Gelukkig was het mooi weer en konden we ook lekker in de tuin van het zonnetje genieten! Merijn was na één week in Nederland alweer begonnen met werken bij zijn oude baan, dus die zat overdag in de camper te werken terwijl ik in de tuin relaxte. Ik was ondertussen gebeld door mijn oude werkgever met de vraag of ik terug wilde komen. Ja, ja jaa pretty please! Ik begon een maand later, dus kon nog even genieten van de ‘vrijheid’, in de tuin. Ieder dag zetten mijn ouders een heerlijk maaltje voor de camperdeur en zwaaide we naar elkaar vanaf de andere kant van de tuin. Het was best lastig om afstand te bewaren, maar onze inzet werd gelukkig beloond. Ze zijn niet besmet geraakt.

Na twee weken was Merijn met een lengte van 1,96 meter wel toe aan een bed waar hij inpaste en verruilden we de camper voor de zolderkamer bij zijn ouders. Hier werden verspreid door het hele huis thuiswerkplekken voor iedereen ingericht en genoten we verder van het zomerse weer in de tuin. In de tussentijd was er een huizenjacht gaande, want aan dit nomadenbestaan moest een keer een einde komen.

Dit was lastiger dan gedacht, want de nieuwe huurwet maakte het voor ons lastig om betaalbaar in Den Haag te huren, veel verhuurders willen dat je minimaal één jaar blijft en daarnaast wisten we dat onze huurder iedere maand zou kunnen opzeggen. Dubbele huur wilden we te allen tijde voorkomen, dus we gingen maar eens peilen bij onze huurder wat zijn intenties zijn. Al snel bleek dat hij net zo blij is met ons huis als wijzelf en graag langer wil blijven als wij toch weer willen gaan reizen. Met zo’n prettige huurder hoefden we daar niet al te lang over na te denken en zo verhuurde wij ons eigen huis spontaan tot april 2022. Waarom tot dan? Nou zoals de trouwe lezers weten hebben we een reis naar Antartica geboekt voor maart 2021. Dé afsluiter van onze reis. Deze hebben we omgeboekt gekregen naar een jaar later, dus vandaar deze einddatum. Dat we tot die datum willen reizen weten we zeker, maar vanaf wanneer en waarheen was nog een groot vraagteken.

Niet veel later vonden we een huurwoning in Rotterdam, volledige gemeubileerd en met een minimale huurperiode van drie maanden. Perfect! We nemen de iets minder goede buurt voor lief en eind juni verhuisden we dan ook naar de zogeheten Lee Towers-appartementen! Normaal gesproken zit deze woontoren vol met expats, maar die zijn er vanwege corona niet genoeg. Vanaf de 18e etage kijken we uit over Schiedam. Gelukkig is het een mooi uitzicht, want we hebben nogal wat tijd doorgebracht in dit tweekamerappartement.

Thuiswerken en buitenspelen

Ik ben in totaal vier keer op kantoor geweest, Merijn in de zomer wel twee dagen per week. Maar overall hebben we ontzettend veel thuisgewerkt. Samen aan de eettafel werden de vergaderingen om elkaar heen gepland. Ondertussen weet ik heel wat van programmeren en Merijn heel wat van marketing en communicatie. Net als voor iedereen, viel het thuiswerken niet altijd mee, maar gelukkig waren wij al gewend aan 24/7 samen zijn.

Tussen het thuiswerken door probeerde we er zo veel mogelijk op uit te gaan. We kennen beide Rotterdam niet goed, dus al snel besloten we de ‘Rotterdam Pas’ aan te schaffen, waarmee je met kortingen toegang krijgt tot vele musea, restaurants en bezienswaardigheden. In de zomer was gelukkig veel open in de stad en hebben we ons best gedaan om de pas uit te spelen. De Euromast, diverse musea, de dierentuin, rondvaart door de haven en diverse terrasjes konden we al snel afvinken. Er is superveel te doen in Rotterdam en we vinden de combinatie van haven en stad zo dicht bij elkaar leuk, maar Rotterdam krijgt het niet voor elkaar om ons hart te veroveren. Iedere keer dat we in Den Haag zijn, voelen we ons echt ‘thuis’ en genieten we van de prachtige gebouwen in het centrum en het strand zo vlakbij. Maar misschien komt het ook omdat we de populairste attractie van de stad hadden overgeslagen: met je ramen open in een te dure auto door het centrum crossen terwijl er muziek uit je speakers knalt. Dat, en de continue politiesirenes, zullen we in ieder geval niet missen.

In de zomermaanden hadden we onszelf getrakteerd op twee weekjes vakantie. Één week hebben we gehiked met een goede vriendin in Oostenrijk en één week hebben we gezeild met mijn ouders in Italië. Het was heerlijk om lekker buiten te spelen, dat hadden we echt gemist!

Hoe nu verder?

Leuk al die uitjes in Nederland en Europa, maar hoe moet het nu verder met onze reis? Toen we Berry achterlieten in Mexico hoopten we in januari 2021 terug te kunnen om de reis voort te zetten. De afgelopen maanden hielden we dan ook goed de situatie in Latijns- en Zuid-Amerika in de gaten, maar de situatie veranderde in de hele wereld zo snel en veel, dat het eigenlijk niet nuttig voelde. Daarnaast werd ik er ook totaal niet vrolijk van, de landen zijn daar allemaal hard geraakt en de maatregelen zijn heel erg streng.

We hebben echt van alles bedacht. Van de auto vanuit Mexico verschepen naar diverse plekken in Zuid-Amerika tot rijden naar Alaska, tot de auto naar Europa verschepen, geloof me; er zijn heel wat routes en ideeën bedacht. Maar ik merkte dat ieder plan wat we maakte een dag later weer de prullenbak in kon. Super frustrerend! Wie ons kent, weet dat we graag een plan hebben en daar naar toe leven, maar nu was het echt niet mogelijk. We hadden echt nog wat meer geduld nodig, voordat we een besluit konden nemen..

Na de zomerperiode werd duidelijk dat USA en Canada hun grenzen voor Europeanen niet op korte termijn gaan openen. Hiermee viel ons meest favoriete plan om omhoog te rijden naar Alaska en vanaf daar te verschepen naar Zuid-Amerika in het water. Maar ook plan C en D met routes door Zuid-Amerika lijken nog verre van haalbaar, vele grenzen zijn nog potdicht.

Waar we in het begin niet eens konden praten over ‘reizen door Europa’, begonnen we daar onbewust beide toch een klein beetje aan te wennen. We zijn door nogal wat fases gegaan om dat te accepteren, maar eind september begon voorzichtig onze zoektocht naar een camper om mee door Europa te reizen.

Hierna ging het snel. Een paar weken later zijn we de trotse eigenaars van een camper! We vinden een pareltje en dit is het startsein naar een positievere periode. We kunnen eindelijk weer een concreet plan maken en bezig zijn met voorbereidingen voor een reis. Al snel was plan E geboren en hier zijn we niet meer vanaf gestapt.

Plan E

  • Half januari t/m augustus 2021: reizen door Europa (Alpen, Zuid-Europa, Scandinavië)
  • September 2021: camper verkopen (aan Merijn’s ouders) en naar Berry in Mexico
  • Oktober 2021: Berry verschepen van Mexico naar Buenos Aires of Montevideo – zelf backpacken door Latijns-Amerika waar mogelijk
  • November 2021 t/m februari 2022: Argentinië, Chili
  • Maart 2022: Boottrip Antartica, South Georgia, Falkland Islands.

Hierna verkopen we de auto in Chili.

Maar zoals we afgelopen jaar geleerd hebben: plannen zijn er om gewijzigd te worden. We hebben 14 maanden de tijd om te reizen, we hebben hier en in Mexico een auto en we zien wel waar corona ons (niet) brengt.

En dat we flexibel moeten zijn, blijkt nu gelijk alweer, want onze vertrekdatum van 23 januari is 8 januari op slag omgegooid naar 13 januari. Zwitserland heeft namelijk besloten vanaf 15 januari een quarantaineplicht in te voeren voor Nederlanders, om deze voor te zijn besluiten we snel de grens over te gaan en daar onze laatste week te werken.

Alles wat Berry niet is

Onze camper ‘Frankia’ is alles wat Berry niet is. Met ruime binnenruimte, kachel, douche en toilet is onze set-up aardig wat geüpgrade. Dit geeft ons de mogelijkheid om in koude gebieden rond te reizen (lees: een maand te wintersporten in Zwitserland) en eigen sanitair hebben is in tijden van corona ook prettig. We hebben de camper kant-en-klaar gekocht, dus onze klusskills hebben we deze keer (gelukkig!) niet nodig. Met enkel nieuwe winterbanden, een zonnepaneel en een keukeninventaris hebben we Frankia al snel klaar voor onze vertrekdatum: Wat een luxe…!

Geniet met ons mee!

Ondanks alle ellende die corona met zich meebracht, hebben we stiekem wel genoten van de onverwachte vele tijd met onze families en vrienden in Nederland. Zo zaten wij met Kerst opeens wel compleet aan tafel!

We realiseren ons maar al te goed dat reizen momenteel beperkingen met zich meebrengt en dat we overal aan de coronamaatregelen moeten voldoen. Gelukkig houden we van rustige natuur en hebben we ons eigen huisje op wielen. We houden jullie graag op de hoogte van onze avonturen en hopen dat jullie er weer van gaan genieten!

Volg ons op Instagram: Dos_Pinguinos_
Tip: Meld je in de footer aan en ontvang een e-mail bij een nieuw blog.

Liefs, Stefani

« van 5 »

3 gedachten over “Terug van weggeweest en weg van teruggeweest

Geef een antwoord